dhcn
24-10-2016
archief
Heilooerbos 02-09-2012
zondag 2 septemberWandeling Noorderneg en Heilooerbos  

georganiseerd door Ria Hoekstra

Om 13.30 uur verzamelen de eerste Oudduitse herders zich al op de grote parkeerplaats bij zwembad Het Baafje in Heiloo.

Vanaf de parkeerplaats lopen we gelijk het stadspark Noorderneg in. Hier lopen we direct langs het Maalwater waar de honden gelijk driftig gebruik van maken. Vrijwel de hele roedel duikt het water in. Het gehele park is een honden losloopgebied dus kunnen ze naar hartenlust met elkaar ravotten.

Vanuit het park lopen we gelijk het zogenaamde "Overbos" in, het gedeelte van het Heilooërbos wat aan de "Overkant" van de spoorlijn Den Helder - Amsterdam ligt. Voorzichtig over de spoorlijn, er rijden hier elke 10 minuten treinen van en naar Amsterdam.

Over de spoorlijn lopen we door het Heilooërbos, een prachtig oud bos wat onderdeel is van de oude buitenplaats Nijenburg.

Nijenburg is een achttiende-eeuwse buitenplaats omringd door een typisch Hollands weidelandschap. Het landgoed bevindt zich op een verhoging, een zogeheten strandwal: een door de branding opgeworpen zandbank. De graslanden eromheen liggen een stuk lager. De strandwal is daar namelijk afgegraven voor zandwinning.

Tijdens de middeleeuwen was deze strandwal flink bebost. In 1573 echter kwamen de Spanjaarden en zij kapten vrijwel alle bomen. Toen men na 1700 met de bouw van landhuis Nijenburg begon, werden er weer bomen aangeplant. Fraaie bomen aan statige lanen volgens het geometrische schoonheidsideaal van de Franse stijl.

Het landgoed was eeuwenlang in bezit van de families Van Egmond van de Nijenburg en van Foreest. In 1928 verkochten de families het aan Natuurmonumenten omdat zij het niet meer konden onderhouden. Natuurmonumenten zorgde ervoor dat het landgoed behouden bleef en weer één geheel werd. Ook dit bos is geheel een losloopgebied. Een nadrukkelijke eis van de fam. Foreest bij de verkoop aan natuurmonumenten.

Na afloop van de wandeling gaan de wandelaars met de auto naar het pannekoekenhuis "het Duinhuys" in Egmond Binnen voor een gezellig hapje en drankje.

Voor alle foto's van Jacky en Remon, klik hier
Voor alle foto's van Lex, klik hier
Voor alle foto's van Joke, klik hier
Voor alle foto's van Maj, klik hier
Voor alle foto's van Yasmin, klik hier

hieronder de film van Rob en Ria

 Hieronder de film Joke