dhcn
24-10-2016
archief
Kaatsheuvelse IJsbaan
16-04-2011
zaterdag 16 april - Loonse en Drunense Duinen
Georganiseerd door Ellen van Vierbergen

Allereerst wil ik alle deelnemers aan de wandeling bedanken voor de gezelligheid! We hadden een leuke groep mensen met 15 honden. Heel jammer dat er een aantal afmeldingen waren. Esther en Wilma veel sterkte gewenst. En dan nog de blessures bij Rocky en Fellow. Van harte beterschap heren. Hopelijk kunnen jullie weer snel lekker rondrennen en de volgende wandeling wel deelnemen.
Ook hebben we Kristel, Jeroen, Floor en Nova op de wandeling gemist. Zij waren op het verkeerde punt gestart. Ze begrepen al niet waarom er geen ODH's waren. Helaas hadden ze ons telefoonnummer niet in de zak gestoken en toen wij belden om te vragen waar ze waren was het al te laat voor hun om nog naar de goede plek te rijden. Heel jammer, dus. Volgende keer meer geluk, hopelijk.

De ongeveer 4 kilometer lange wandeling heeft een leuke afwisseling van ven, zandvlaktes en bos. Het gebied van de Loonse en Drunense Duinen is een nationaal park, en de grootste zandverstuiving van ons land. Het is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, en het stuivend zand heeft menig dorp ondergestoven. Om verdere verstuiving te voorkomen werden er bomen aangeplant, die soms tot de kruin in het zand ondergestoven staan. De vele vliegdennen die er staan zijn aangeplant voor de bosbouw ten behoeve van de mijnbouw in Limburg. Bij instortingsgevaar kraakten de stutpalen van het dennenhout, en werden de mijnwerkers tijdig gewaarschuwd. Deze winter is een groot deel ervan weer weggehaald om het stuiven opnieuw mogelijk te maken. Gelukkig in onbewoond gebied... Het ven aan het begin van de wandeling is in de 30-er jaren van de vorige eeuw als werkverschaffingsproject gegraven om schaatsen in het bos mogelijk te maken. Het heet daarom ook de Kaatsheuvelse Ijsbaan, en was destijds gelegen aan de oude doorgaande weg van Waalwijk naar Loon op Zand.

We hadden schitterend weer en de honden hebben genoten van het ven. Er is heerlijk in en om het water gerend. Even was er een vechtpartij tussen broer Aaron en zus Amie. Dit was de enige dissonant tijdens de wandeling.

De honden en de baasjes hebben zich prima geamuseerd, gezellig gekletst en bijgepraat voor de baasjes en de honden hebben dit op hun manier ook gedaan.
Nadien was het gezellig vertoeven op het terras bij restaurant Duinlust. De tafels stonden al in een lange rij tegen elkaar aangeschoven voor ons gezelschap en meteen toen wij aankwamen werden de waterbakken voor onze honden aangedragen. Wat een hartelijk en gastvrij onthaal. We hebben er een hapje en/of een drankje genoten. De wandelaars lieten het zich goed smaken. Hartelijk dank aan de mensen van restaurant Duinlust die zo hun best voor ons gedaan hebben.
Er zijn weer vele foto's gemaakt en ook een filmpje. Hieronder de linken:

Alle foto's van Oscar en Yvonne - klik hier
Alle foto's van Petra en Rien - klik hier
Alle foto's van Lex - klik hier
Alle foto's van Peter - klik hier