dhcn
24-10-2016
medisch
Medische onderwerpen

Gevaarlijke stoffen en giftige planten
Er zijn heel wt giftige planten en stoffen in onze (honden)wereld. Zonder de pretentie een complete lijst te geven: klik hier voor een opsomming, en klik hier voor een samenvatting van de Kinologenclub Delft e.o..

Blauwalg
Lekker wandelen met je hond in het voorjaarszonnetje en dan sta je ineens voor een lang roodwit gestreept lint. “Toegang verboden wegens blauwalgen” staat vermeld op het aanwezige bordje. Gevaar voor mens en dier. De anders zo geliefde zwem- en drinkplek van je viervoeter is nu ineens verboden terrein vanwege de groei van blauwalgen.  
Zijn die blauwalgen nou wel zo gevaarlijk? Ja zeker, blauwalgen zijn giftig. Blauwalg wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie. Deze bacterie zorgt er voor dat water troebel wordt en gaat stinken. Blauwalgen kunnen voorkomen in sloten, zwemwater (zoet en zout), maar ook in drinkbakken. De blauwalg gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Jouw hond kan de blauwalg opnemen door het water te drinken of door spelen in het water. Ook het schoonlikken van zijn vacht na het zwemmen is een risico. Na opname van de blauwalg kan je hond, en dat geldt ook voor andere huisdieren, misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen kunnen zich zenuwverschijnselen voordoen zoals trillen en stuiptrekken. Daarna kunnen er ademhalingsproblemen optreden en verlammingen. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan bezwijken.
Let op: "een klein beetje blauwalg kan voor je hond al binnen enkele uren dodelijk zijn" een klein beetje blauwalg kan voor je hond al binnen enkele uren dodelijk zijn. De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.  Informatie over zwemwater in Nederland is hier te vinden: www.zwemwater.nl  Overgenomen van: Zorgattentie dierenkliniek Horst