dhcn
24-10-2016
LICG

Van de LICG (met dank voor de info) overgenomen advies bij het zoeken naar een fokker voor een pup
Het is algemene informatie voor wie een pup wil aanschaffen, en te vinden onder "Ontmasker de foute fokker", waarbij u adviezen krijgt om een betrouwbare fokker te vinden.
Zowel de gewone als de folderversie is op deze pagina opgenomen

De puppy-checklist, ga goed voorbereid op zoek!
 

Waar u een pup ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit! U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen.

U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In deze puppy-checklist vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd. Lees ze goed door, print het laatste blad uit en neem het mee als u gaat kijken!

Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?

Een fokker moet veel tijd en energie stoppen in het begeleiden van de pups. Ze moeten allerlei dingen leren en goed gesocialiseerd worden. Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft, is die begeleiding vaak niet mogelijk. Een fokker die serieus met socialisatie bezig is, heeft daarom maar één of een beperkt aantal nestjes tegelijk. Wie veel nestjes tegelijk fokt, heeft personeel nodig dat zich bewust en systematisch bezig houdt met de socialisatie van de pups.

Is de moederhond aanwezig?

Het is erg belangrijk dat de moederhond bij het nest aanwezig is. Het gedrag van de moeder geeft u informatie over de pups. Bovendien is het voor de opvoeding van de pups heel belangrijk dat ze van hun moeder van alles leren. Zij leert ze hoe ze zich moeten gedragen, dat ze niet te hard mogen bijten en hoe hondengedrag er uit ziet. Pups mogen bovendien wettelijk pas na zeven weken bij hun moeder weg. Koop geen pup als de moeder niet aanwezig is, ook niet als men zegt dat moeder ‘net even met de uitlaatservice mee is’ of als men andere argumenten aandraagt. Spreek dan af dat u een andere keer terugkomt, als de moeder wél aanwezig is. Kan dit niet, dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid te maken met een tussenhandelaar.

Let op hoe de moederhond zich gedraagt. Een teefje met jongen kan soms een beetje beschermend zijn tegenover vreemden die bij haar pups komen, maar mag niet agressief of angstig op uw komst reageren. Kijk ook hoe ze eruit ziet: is ze schoon, is ze niet te dun? En is zij echt de moeder: kunt u aan haar buik en tepels zien dat zij pups heeft gehad?

Ligt het nest in huis?

Pups kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden opgroeien. Zo wennen ze aan alles waar ze in hun latere leven als huishond mee te maken krijgen. Het is belangrijk dat dit op jonge leeftijd al gebeurt, de pups staan dan open voor nieuwe ervaringen en er worden allerlei nieuwe hersenstructuren aangelegd. Pups die te weinig nieuwe dingen meemaken, kunnen later snel angstig zijn voor alles wat ze niet kennen. Het is bovendien heel moeilijk en soms onmogelijk om dit op latere leeftijd in te halen. In huis went een pup aan mensen die rondlopen, bezoek, eventueel andere huisdieren en aan alle huiselijke geluiden. Het nest kan daarom het beste bij de fokker in huis liggen. Het is nadelig voor de ontwikkeling van de pup als het ergens achteraf in een schuur of kennel ligt waar de dieren niet voldoende in aanraking komen met de normale dagelijkse zaken die ze in hun latere leven tegen zullen komen. Uit onderzoek blijkt dat pups die in huis opgroeien minder kans hebben op het ontwikkelen van angst en agressieproblemen. Het is daarnaast goed als de pups ook alvast ervaringen opdoen buitenshuis, zoals spelen in de tuin of het horen van verkeersgeluiden.

Is het schoon?

Natuurlijk is het belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven netjes schoon gehouden wordt. Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak nauwelijks zindelijk. Ze zijn er immers aan gewend hun eigen nest te moeten bevuilen. Een goede fokker houdt dan ook het nest en de ruimte waarin de pups rond kunnen lopen keurig schoon.

Hoe reageren de pups op bezoek?

Pups die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren op bezoek. Kruipen de pups weg als u komt kijken, dan is dit een slecht teken. Gezonde, sociale en mensvriendelijke pups zullen naar u toe komen om u te begroeten en zullen nieuwsgierig naar u zijn. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat het hele nest binnen een paar seconden in uw arm hangt, zelfs al is het uit enthousiasme. Er is wel wat verschil tussen pups van verschillende rassen, het ene ras is wat terughoudender, het andere juist erg enthousiast. Toch hoort een jonge pup u interessant te vinden en vriendelijk naar u te zijn. Natuurlijk is de reactie ook afhankelijk van de leeftijd van de pups. Heel jonge pups van een week of drie zullen niet direct op u af komen, maar twee weken later zijn ze volop in hun ontdekkings- en socialisatieperiode. Een zeven of acht weken oude pup die nog bang voor u is, heeft meestal geen goede socialisatie gehad of is van nature erg angstig van aard.

Hoe reageren de pups op geluiden?

Een goed gesocialiseerde pup hoort niet meer te schrikken van normale huisgeluiden zoals het dichtgaan van een deur of het geluid van de telefoon. Bij onbekende geluiden mogen de pups best even schrikken, maar ze moeten wel snel weer herstellen en doorgaan met spelen, slapen of de bron van het geluid gaan onderzoeken.

Hebben de pups een inentingsbewijs? Zijn ze gechipt?

Pups horen wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan minimaal een keer ingeënt te zijn tegen hondenziekte en het parvovirus. Ook horen ze ontwormd te zijn. De gegevens hierover horen in een vaccinatieboekje of paspoort te staan.

Rashonden waarvoor een Nederlandse stamboom wordt aangevraagd, worden bij de fokker gechipt door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. Hun chipnummer begint altijd met 52814. Ook als u geen rashond kiest, moet de pup gechipt zijn voor hij zeven weken oud is. Bovendien moet hij bij een daarvoor aangewezen databank geregistreerd worden op de naam van de fokker voor hij acht weken oud is. Let er op of de verkoper zich aan deze regels houdt en vraag om een registratiebewijs. Met behulp van het chipnummer kunt u bovendien controleren of de entingspapieren daadwerkelijk bij deze pup horen.

Pups die in Nederland zijn geboren moeten een chipnummer hebben dat begint met landcode 528. Pups uit het buitenland hebben een andere begincode. Een code die begint met 999 voldoet niet aan de wettelijke eisen, dit zijn namelijk testnummers die niet uniek zijn en niet horen te worden ingebracht. Meer informatie over de chip- en registratieverplichting vindt u op www.chipjedier.nl. Registraties controleert u via www.chipnummer.nl.

Klopt de nationaliteit van de pup?

Er worden veel pups uit het buitenland naar Nederland gehaald. Daarbij wordt niet altijd volgens de regels gehandeld. Vooral uit Oost-Europa worden pups aangevoerd van onbetrouwbare handelaars. Het is mogelijk dat deze pups een Nederlands chipnummer hebben dat begint met 528. Nederlandse chips worden soms meegenomen naar een ander land om daar in te brengen. Uitzondering daarop zijn honden die een chipnummer hebben dat begint met 52814. Dit zijn altijd Nederlandse stamboompups.

De pup moet altijd met een EU dierenpaspoort van het land van oorsprong over de grens vervoerd worden. Is de pup eenmaal in Nederland, dan mag een dierenarts hem een nieuw Nederlands EU-dierenpaspoort geven. Zo probeert men soms buitenlandse pups als Nederlandse pups te verkopen.

Bij het veranderen van paspoort moet echter in het nieuwe paspoort door de dierenarts worden aangetekend dat de pup van oorsprong een andere nationaliteit had en het paspoortnummer van zijn oorspronkelijke paspoort moet daarbij vermeld worden. Bekijk het paspoort van uw pup dus nauwkeurig, controleer alle bladzijden op notities en kijk wat de nationaliteit van het paspoort is. Nederlandse EU dierenpaspoorten hebben een code die begint met 528-NL.

Pups die vanuit het buitenland naar Nederland worden gebracht moeten een geldige rabiësvaccinatie hebben. De vaccinatie mag worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en is dan na 21 dagen geldig. Dat houdt in dat de pups minimaal 15 weken oud moeten zijn. Jongere pups uit het buitenland die in Nederland worden aangeboden zijn dus illegaal ingevoerd!

Pups die in Nederland geboren zijn en niet de grens over gaan hoeven geen EU dierenpaspoort te hebben; in dat geval mogen de entingen ook in een vaccinatieboekje staan.

Zijn de ouderdieren gecheckt op erfelijke afwijkingen en zijn daar officiële papieren van?

Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen of oogafwijkingen. Bij verschillende rassen bestaan aandoeningen die relatief vaak in dat ras voorkomen. Het is belangrijk dat hier bij het fokken rekening mee wordt gehouden om de aandoening terug te dringen. Voor diverse erfelijke aandoeningen is het mogelijk de ouderdieren te testen. Ouderdieren die een aandoening vertonen, kunnen dan worden uitgesloten van de fok. Op die manier is de kans veel kleiner dat uw pup zo’n erfelijke aandoening zal krijgen.

Verdiep u daarom vooraf in de afwijkingen die voorkomen bij het ras van uw keuze, en vraag of de ouders getest zijn en wat de uitslag daarvan was. De fokker moet u de officiële papieren van deze uitslag kunnen laten zien.

Resultaten van onderzoek naar heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogafwijkingen en doofheid worden door de Raad van Beheer bijgehouden. U kunt zelf de uitslag bekijken op de website van de Raad van Beheer door de officiële naam of het NHSB nummer van de hond in te vullen. Eventueel kunt u bij de dierenarts of de rasvereniging om uitleg en advies vragen over de uitslagen van erfelijke tests.

Niet voor elke aandoening bestaan tests, vraag daarom ook naar de gezondheid van de ouderdieren! Op www.rashondengids.nl vindt u van de populairste rassen en de Nederlandse rassen de belangrijke erfelijke aandoeningen.

Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?

Een goede fokker wil dat zijn pups bij een geschikte nieuwe eigenaar komen. Hij zal u dus dingen vragen over uw situatie en u niet alleen de leuke maar ook de minder leuke kanten van het ras vertellen. Hij wil immers dat u een goede keuze kunt maken en dat de pup en u een goede combinatie vormen. Ook is een goede fokker begaan met het welzijn van de pups en zal hij zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u informatie krijgt over hoe u de eerste tijd met de pup moet omgaan en waar u op moet letten. Vaak krijgt u voer mee en een doek of speeltje dat ruikt naar het nest. Het is ook fijn als u, ook na de koop, mag bellen als u vragen heeft.

Krijgt u de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal, is hij niet geïnteresseerd in waar de pup terecht zal komen en krijgt u weinig informatie mee, dan kunt u hier beter geen pup kopen.

Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek?

Koop geen pup op plaatsen waar meerdere mensen zich tegelijk staan te verdringen om de pups om er eentje uit te kiezen. U voelt zich misschien gehaast om er een te kiezen, bang dat ze ‘op’ zullen zijn, en u kunt niet met uw vragen terecht. U mag van de fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de pups te laten zien, uw vragen beantwoordt en iets over de afzonderlijke pups kan vertellen.

Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen?

Bij verantwoord gefokte pups zijn er geen ‘speciale aanbiedingen’ waarbij u in één bezoek moet beslissen of u de pup neemt. Het is veel prettiger als u meerdere keren naar het nest kunt komen kijken. Als u een pup wilt van een ras waarvoor een wachtlijst bestaat, schrijft u zich meestal vooraf in. Vraag dan na of daar voorwaarden aan verbonden zijn en tot wanneer u kunt besluiten om alsnog van de koop af te zien.

Is er een duidelijk koopcontract?

Het is heel verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn. Heeft u bijvoorbeeld garantie als de hond ziek wordt, en wat zijn dan de mogelijkheden? Daarnaast kunt u met een koopcontract aantonen dat de hond uw eigendom is (een chipregistratie is namelijk geen eigendomsbewijs). Let op dat de hond inderdaad uw eigendom wordt, want er zijn constructies waarbij u als het ware ‘pleeggezin’ wordt en de fokker eigenaar blijft. Ook kan het zijn dat er in het contract wordt gesteld dat u de hond niet mag laten castreren of dat u de hond ter beschikking moet stellen van de fok, of juist dat u er beslist niet mee mag fokken. Let dus goed op of er geen dingen in het contract staan die u niet wilt.

Bij twijfel: niet doen!

Ook al voldoen de pup en de fokker aan de hele checklist, let ook op uw eigen gevoel. Als u twijfelt kunt u beter niet kopen. U heeft er niets aan als u een heel hondenleven lang spijt heeft van uw aankoop


Hieronder de populiare versie met stripplaatjes erbij

kop

Het lijkt zo makkelijk: een puppy kopen. Genoeg aanbod op het internet, leuke pups die u direct kunt komen halen. Maar pas op: achter veel schattige advertenties gaan foute fokkers en handelaars schuil. Hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van een malafide hondenhandelaar, en zo onbedoeld zijn wanpraktijken in stand houdt?

Trucjes

Deze handelaars weten precies hoe ze u moeten overhalen een pup bij hen te kopen. Men schermt met nietszeggende kreten als Rijkserkend, UBN nummer en Kamer van Koophandel. Dat zegt echter niets over hoe zij te werk gaan. Weliswaar heeft elke goede, wat grotere fokker een UBN nummer en KvK inschrijving, maar andersom is niet elke fokker met een UBN en KvK nummer een goede fokker... De pups zijn uiteraard ‘in huis opgegroeid’, ‘van privé fokkers afkomstig’ en ‘goed gesocialiseerd en gezond’. De werkelijkheid is dat ze vaak afkomstig zijn uit grote fokschuren in het buitenland, ze zijn lang niet altijd afdoende ingeënt en ontwormd, en aan socialisatie is niets gedaan.

nationaliteit

De moeder? Die is nét even weg, wat wilt u, met die drukke pups mag ze ook wel even wat rust krijgen, nietwaar? Nee, een ander keertje terugkomen is niet verstandig, want misschien zijn de pups dan wel weg. U zou ze toch niet willen mislopen?

moeder


En misschien nog wel de beste truc: U krijgt zo snel mogelijk een pupje in handen geduwd. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen, met zo’n wolbaaltje met onschuldige oogjes in uw armen. Zelfs als u al twijfelt over de eerlijkheid van de handelaar, is dat vaak voldoende om te vergeten het paspoort te checken en alle belangrijke zaken na te vragen. Of u vertrouwt het niet, maar wilt de pup ‘redden’. Goed bedoeld, maar vergeet niet dat dan de volgende dag een nieuwe order voor nog meer pupjes de deur uit gaat naar de leveranciers in het buitenland…

beslis

Vraag en aanbod

Met malafide hondenhandel wordt veel geld verdiend. En zo lang mensen de pupjes blijven kopen, gaat de handel door. Ten koste van de moederhonden, die nestje na nestje moeten krijgen. Ten koste van de pups, die regelmatig overlijden aan infecties of hun leven lang angstig blijven. En ten koste van de nieuwe eigenaars, die het risico lopen op een zieke pup. Veel kosten, veel verdriet en teleurstelling.

Bent u op zoek naar een pupje? Wees dan goed voorbereid en herken de trucjes van de malafide handelaars. Weet waar u op moet letten, print de puppychecklist uit en ga nooit over 1 nacht ijs. Zoek een betrouwbare fokker waar u meerdere keren kunt komen kijken en die u alles laat zien en niet alleen de deal wil sluiten.

Heeft de fokker niet teveel nestjes?

nesten

Een fokker die serieus met socialisatie bezig is heeft hooguit één of een beperkt aantal nestjes. Vraag wat de fokker aan socialisatie doet.

Ligt het nest bij de fokker in huis?

Onder huiselijke omstandigheden went een pup het beste aan allerlei mensen, andere dieren en huiselijke geluiden.

Is de ruimte waar de pups rondlopen schoon?

schoon

Hygiëne is belangrijk. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak moeilijk zindelijk.

Reageren de pups blij op uw bezoek?

bang

Een jonge pup hoort vriendelijk en nieuwsgierig te zijn en niet schrikkerig.

Is er een inentingsbewijs?

enting

Pups moeten ontwormd zijn en ingeënt zijn tegen hondenziekte en het parvovirus, pups uit het buitenland ook tegen hondsdolheid (rabiës). De rabiësvaccinatie mag pas gegeven worden als de pup 12 weken is, daarna geldt een wachttijd van 3 weken. Buitenlandse pups die jonger zijn dan 15 weken zijn dus niet legaal! Controleer het vaccinatieboekje of paspoort.

Zijn de pups gechipt?

chip

Pups moeten al bij de verkoper gechipt en geregistreerd zijn. Vraag de fokker om het registratiebewijs van de databank en laat u niet afschepen.

Hoe zit het met erfelijke afwijkingen?

erfelijk

Verdiep u vooraf in mogelijke erfelijke afwijkingen van het ras. Vraag de fokker of de ouders getest zijn en of u de officiële papieren van de uitslagen mag bekijken.

Stelt de fokker u ook vragen?

Een goede fokker wil dat de pups goed terecht komen en informeert naar uw situatie en verwachtingen. U hoort veel informatie over de pup te krijgen en mag altijd bellen bij vragen.